Më shumë se një parullë: Pse EOS po i drejtohet Zhvillimit Agjil të Softuerit

Nëse punoni në një treg që ndryshon me shpejtësi, softueri i biznesit tuaj ka nevojë të ruajë ritmin. Kjo është arsyeja pse EOS ka miratuar metoda të shkathëta për të zhvilluar softuerin e ri të menaxhimit të borxhit dhe për të transformuar gjithë organizatën përgjatë kohës kur janë në të.

Kirsten Hunder is not what we call
Kirsten Hunder, pronar i produktit FX

‘Agjil për nga natyra’ është shtypur në ngjitësen ngjyrë blu në laptopin e Kirsten Hunder. Ngjitur me të në tavolinën e saj: një set tullash Lego, topa zhongleri dhe kekë me arrë kokosi. Hunder punon në projektin e softuerit FX pranë EOS në Hamburg dhe ajo e di që ngjitësja e laptopit dërgon mesazhin e gabuar.

‘”Koncepti agjil është i ri për mua,” thotë Hunder, e cila iu bashkua FX dy vite më parë. “Të menduarit për javë në vend të muajve dhe menaxhimi i kohës mes takimeve ishte një ndryshim i madh për mua.” Në punën e saj të fundit, Hunder thotë se ekspertët u tërhoqën në qetësi në këndet e tyre për të shkruar 100 faqe koncepte që u deshën 18 muaj për t’u zbatuar. “Nëse keni qenë me fat dhe ajo miratohet, atëherë mirë, por shpesh ajo refuzohet dhe duhet t’ia nisje gjithçka nga fillimi.” Pra, Hunder iu desh ca kohë për t’u përshtatur me punën agjile. ‘Fillimisht, isha skeptike për meritat e futbollit në tavolinë dhe të gjitha ato letra ngjitëse dhe afishe në mure, duke pyetur veten: Kur funksionojnë në fakt ato?’

Sot Kirsten Hunder është një zotëruese produkti dhe pjesë e ekipit të pagëzuar me emrin ‘KoRn’, duke bashkuar fjalët gjermane për komunikimin dhe raportimin, ndonëse duke i bërë jehonë emrit të shpirtit gjerman të drithit. Grupi prej shtatë personash ndan një kat të tërë me katër ekipe të tjera me madhësi të ngjashme dhe emra të çuditshëm, të gjithë në një bllok zyrash në qendrën e qytetit të Hamburgut.

Portrait photograph of Thomas Lieder, Agile Coach at EOS Technology Solutions
"Ekipet e shkathëta punojnë vetëm kur çdo punonjës merr përgjegjësinë dhe gjithashtu ka shanse ta bëjë këtë", thotë Coach Thomas Lieder.

FX ZHVILLON NJË PLATFORMË BAZUAR NË TË DHËNAT

Misioni i 70 kolegëve të projektit të zhvillimit të softuerit FX nuk është më pak se krijimi i shtyllës së re të EOS në Gjermani: Një platformë softueri krejtësisht e re për menaxhimin e aseteve. Në vend të sistemit aktual që komunikon me debitorët në një mënyrë tejet të automatizuar bazuar në udhëzime të rrepta, ekipi FX po ndërton një platformë më fleksibël dhe më të orientuar drejt të dhënave që synon t'i trajtojë debitorët me respekt, duke rritur shanset për kryerjen e pagesave të vonuara.

"Ne po analizojmë të dhëna anonime të debitorit, që na ndihmojnë të gjejmë mënyrën më efektive për të hyrë në një dialog me palën përgjegjëse, qoftë përmes emailit, WhatsApp ose letrës së mënyrës së vjetër", thotë Thomas Lieder i EOS Technology Solutions dhe Trajner Agjil në FX, duke qëndruar në zonën e kuzhinës dhe argëtimit me një PlayStation në një kënd dhe tavolinë futbolli për të cilën Hunder ishte aq skeptike në këndin tjetër.

Pra, pse e miratoi këtë qasje për zhvillim softueri ekipi FX? Mos ndoshta EOS po mbështet një kauzë kaq popullore, duke u mburrur për menaxhimin agjil të projektit si një metodë ku hyjnë të gjitha për më shumë produktivitet dhe fleksibilitet?

“Agjil është më shumë se thjesht një parullë,” thotë Lieder. “Thënë thjesht: Nuk ka rrugë tjetër.” EOS si kompanitë e tjera në botën digjitale po operon në një hapësirë korporate gjithnjë në ndryshim, duke ngritur mundësitë që një produkt është i vjetruar kur arrin në treg.

‘Reagimi ndaj ndryshimit.’ Kjo është një nga katër vlerat e Manifestit Agjil hartuar në 2001 nga një grup programuesish amerikanë, të cilët u zhgënjyen nga rrjedhat tradicionale të punës që ndiqnin një plan të rreptë, në mënyrë të ngjashme me Kirsten Hunder kur ajo e kishte hedhur në kosh konceptin 100-faqe në të kaluarën. Shtyllat e Manifestit janë të shkruara në një fletë që Lieder dhe kolegët e tij i kanë ngjitur në një derë të zyrës së tyre.

The agile method encourages teams to think like start ups in order to work more flexibly.
Transparenca për të gjithë ekipin është një parim themelor i punës së shkathët.

BASHKËPUNIM I NGUSHTË DHE TRANSPARENCË

“Ideja që njeriu duhet të pari t’i mendojë gjërat hollë e gjatë deri në fund për të gjetur zgjidhjen e duhur është e gabuar,” thotë Lieder. Në vend të kësaj, pesë ekipet ndërdisiplinare të FX, duke përfshirë programuesit e softuerëve, dizajnuesit e përvojave të përdoruesit dhe agjentët e mbledhjes së borxheve çdo dy javë hartojnë një plan të detajuar për të bashkëpunuar ngushtësisht dhe për t'u përqendruar për dy javët e ardhshme. “Ekipet tona punojnë në shumë sisteme të vogla që bashkëveprojnë dhe së bashku formojnë platformën e plotë. I ngjan pak a shumë një spitali, rajoni policie dhe porti që vazhdimisht shkëmbejnë njerëz dhe të dhëna.”

Periudhat dy javore ose sprintet, mbarojnë me një shqyrtim të sprintit ku pjesëtarët e ekipit mblidhen para një muri të mbuluar me shënime ngjitëse poshtë kryetitujve si ‘implementim’ dhe ‘përmirësim.’ Në këtë mënyrë, ekipet agjile janë krejtësisht transparente për objektivat e tyre, duke i ndihmuar të mësojnë vazhdimisht nga sprintet e kaluara. Për të qëndruar me metaforën: Gjatë një shqyrtimi, ekipet agjile diskutojnë nëse rajoni i policisë që po ndërtojnë është i pajisur mjaftueshëm për të operuar si pjesë e infrastrukturës së qytetit. Ata shikojnë se në cilat pjesë duhet të përqendrohen pas kësaj për të përmirësuar shkëmbimin e njerëzve dhe të dhënave apo nëse duhet të nisin më mirë të ndërtojnë një aeroport ose korsi biçikletash.

Dhe metodologjia agjile nuk është thjesht për teknologjinë, aftësitë dhe kualifikimet që të funksionojë. Një anë tjetër e historisë është krijimi i udhëzimeve si ‘individët dhe bashkëveprimet mbi proceset dhe mjetet’, një vlerë tjetër e manifestit agjil. “Sfida është mbartja e një mentaliteti të tërë”, thotë Lieder: “Vlerat si çiltërsia, respekti, kurajo dhe transparenca janë vendimtarë për funksionim.”

Në fund të fundit zhvillimi agjil i softuerit bëhet për besimin. pjesëtarëve të tjerë të ekipit dhe strukturave agjile si “scrum”. Besimi e fuqizon ekipin. “Pa besim shumë gjëra thjesht nuk shkojnë,” thotë Lieder. Pastaj ai befas kthehet dhe largohet për të ndihmuar dy nga kolegët e tij të heqin filxhanë të pastër nga pjatalarësja. “Në EOS ne themi: 'Ju e ndërtoni atë, ju e drejtoni atë',” thotë ai, duke vënë një gotë në dollap. “Kjo do të thotë se anëtarët e ekipit janë përgjegjës për punën e tyre, por edhe për gjëra të tjera si boshatisja e pjatalarëses.”

UDHËHEQJE DO TË THOTË TË SHPËTOSH NGA PENGESAT

Çfarë roli luan udhëheqja në këtë lloj të ri kulture pune? “Ndonëse ne e refuzojmë hierarkinë, udhëheqja është akoma e domosdoshme, por jo në kuptimin tradicional ku punëdhënësi u tregon punonjësve se çfarë të bëjnë,” tregon Lieder. Ai thotë që ka rëndësi krijimi i një strukture për vetë-fuqizim. “Unë kam edhe një udhëheqës ekipi, por nuk më duhet miratimi i tij për të marrë pushime. Këtë e koordinoj me ekipin tim.”

Udhëheqja në EOS do të thotë edhe heqja e pengesave: “Kolegët e rinj kanë zgjedhjen për të punuar me çfarëdo sistemi operimi me të cilin ndjehen rehat: Windows, Mac ose Linux,” thotë Lieder. Prishja e rutinës mund të bëhet sfiduese. Pra, ndërtimi i besimit është gjithashtu thelbësor kur fiton mbi pjesët e tjera të ndërmarrjes për të menduar agjil, thotë Lieder, "Ne duhet të pranojmë që jemi pjesë e një organizate më të madhe që ka objektiva financiare". Ndonëse ka ende disa mënyra për të ndryshuar rrjedhat e punës brenda kompanisë dhe për t’u bërë vërtet agjil, është një proces nga i cili përfitojnë të gjithë, tregon me bindje Lieder.

Një hap kyç është hedhur tashmë: Versioni i parë i softuerit të ri ka punuar përkrah platformës ekzistuese që prej nëntor 2017 ku agjentët e mbledhjes së borxheve u dërgojnë vazhdimisht përshtypje ekipeve. Ky sukses ka ndryshuar edhe mënyrën se si ekipi FX shihet nga pjesa tjetër e kompanisë, siç thekson Jana Titov, Konsulente e Lartë e Komunikimit të Brendshëm pranë EOS: “Ajo çfarë më bëri përshtypje ishte se ata të teknologjisë së informacionit, që zakonisht etiketohen si të pashoqërueshëm, tani janë shembuj për pjesën tjetër të kompanisë në kuadër të punës në ekip dhe ecurisë.”

Po Kirsten Hunder? Me siguri puna agjile e ka bindur atë. “Kam vënë re se të qenit agjil bën një ndryshim të madh në ndërtimin e ekipit dhe edukim: Kolegët tanë të rinj kanë mundur të marrin përgjegjësi brenda disa javësh.” Po futbolli në tavolinë? Po, thotë ajo duke buzëqeshur, sigurisht që ekipet flasin për gjëra private kur pinë diçka të martave në mbrëmje. “Por kryesisht ne flasim për virusin më të fundit dhe si mund ta zgjidhim. Mund të duket e çuditshme, por kënaqemi shumë,” thotë Hunder. “Vërtet që s’do të doja ta ktheja orën mbrapa.”

Çfarë është “Scrum”?

Në botën e rugbit, “scrum” (shkurt “scrummage”) është një grup lojtarësh të djersitur, muskulorë që shtyjnë për top me kokat ulur – duke so kaos, por ka nevojë për shumë stërvitje! Është njësoj si në menaxhimin e projektit ku “scrum” është një strukturë e projektuar për një ekip zhvillimi deri në nëntë persona si dhe dy kolegë të tjerë me role të veçanta: Njëri është zotëruesi i produktit që siguron se produkti i krijuar përmbush preferencat e klientit. Tjetri është mjeshtri i “scrum” përgjegjës për mbajtjen e ‘motorit’ në gjendje pune dhe për heqjen e pengesave. Ekipi i “scrum” rishikon rregullisht veprimet, por më shumë çdo dy javë. Në këto periudha të quajtura sprinte, programuesit zgjidhin detyra kodimi që janë zgjedhur gjatë planifikimit të sprintit nga një listë kërkesash dhe idesh të hollësishme që quhen akumulim produkti. Ideja e dorëzimit të një produkti jo vetëm një herë, por si seri hedhjesh të përsëritura në treg ose shtesash produkti, duke e përshtatur sa më mirë me kërkesat e klientit pa pretenduar përsosmëri, sepse akumulimi nuk do të jetë kurrë bosh.

Një strukturë që ka shumë lidhje, por e ndryshme është programimi ekstrem me sprinte edhe më të shkurtra dhe mënyra specifike të organizimit të punës zhvillimore.

Printo