Mos e humbni gjakftohtësinë: Çfarë duhet të dini për blerjen e borxhit në Evropën Qendrore dhe Lindore

Kriza globale financiare dhe recesioni që pasoi kanë ndryshuar plotësisht tregun evropian të NPL: Evropa Qendrore dhe Lindore tani është një vend tërheqës për tregti, ku për vitin 2018 parashikohet një rritje edhe më e madhe. Drejtori i EOS Marwin Ramcke shpjegon strategjinë e tij të suksesit për këtë treg tepër ciklik.

Pas arritjes të një bumi, ra kriza globale

“Rritja e madhe që po shohim në tregti, udhëhiqet më shumë nga kushtet e tregut se sa nga strategjia,” thotë Ramcke. “Ose për ta thënë më mirë, nga fleksibiliteti ynë strategjik për të shfrytëzuar mundësitë e tregjeve.” Pas arritjes së një bumi në rajonin CEE, në 2007 dhe 2008 plasi kriza financiare. U bë shumë shpejt e qartë se bankat në CEE do të përfundonin me shumë hua me probleme (NPL) – më shumë të siguruara se të pasiguruara, sepse përgjithësisht kreditë hipotekore janë më të mëdha se huatë personale.

“Institucionet financiare me hua që janë në telashe mund ta vonojnë gjithmonë pak ditën e llogaritjes, por në një moment, huatë me probleme duhet të deklarohen dhe të kryhen dispozitat e llogarive,” thotë Ramcke. Mes 2008 dhe 2013, huatë me probleme si një përqindje e kredive bruto u rritën nga rreth 3% në 17% afërsisht në Hungari dhe Bullgari dhe në 20% në Rumani – në gjysmën mes Gjermanisë, me rreth 2 për qind, dhe Greqia, që pati një rritje prej 35% të të gjitha kredive me probleme.

Marwin Ramcke konstaton pa pikë dyshimi ambiciet e tij për tregjet financiare të Evropës Lindore. Anëtari i bordit të EOS Group mban mend që kompania sapo kishte hyrë në tregun e kredive me probleme (NPL) në Evropën Lindore kur ai u bë pjesë e tij në 2007. “80 për qind e fitimeve vinin nga Gjermania,” thotë ai. “Por brenda viteve të ardhshme, pres që vetëm një e treta e fitimeve të vijë prej aty dhe e treta tjetër nga Evropa Perëndimore dhe Lindore ".

Që prej marrjes së përgjegjësisë për Evropën Qendrore dhe Lindore (CEE) vitin e kaluar, Ramcke ka shtyrë përpara një ndryshim tjetër të rëndësishëm për EOS në krahun lindor të Evropës. Pasi e ka provuar veten si një udhëheqëse tregu në blerjen e borxheve të pasiguruara (hua personale, detyrime nga kartat e kreditit) në shumicën e 15 shteteve, në vitin 2016 EOS bleu paketat e saj të para të borxhit të siguruar me probleme (kreditë hipotekore rezidenciale dhe tregtare). E gjithë kjo nën mbështetjen e Ramcke dhe të tjerët ndoqën atë.

Pritet që fitimet nga CEEC të dyfishohen

Tani EOS menaxhon kredi hipotekore me probleme në Rumani, Bullgari, Maqedoni, Kroaci, Serbi, Hungari, Sllovaki, Republikën Çeke dhe Poloni – nëntë nga 15 tregjet CEE të kompanisë. “Ne duam të vazhdojmë të blejmë borxhe me probleme në të gjitha këto tregje,” thotë Ramcke. “Dhe gjatë dy viteve të ardhshme, vërtet pres të menaxhojmë borxhe të pasiguruara dhe të siguruara në të gjitha këto 15 shtete të CEE.” Madje ai thotë se kësaj liste mund t’i shtohen edhe shtete të tjera, nëse lindin mundësitë e duhura.

Në vitin financiar 2016-2017, EOS bleu borxh nga Evropa Lindore me një vlerë nominale prej 1.8 miliardë EUR, një e treta e blerjeve totale nominale të EOS, dhe më shumë se dyfishi i vlerës nominale të përvetësuar në CEE gjatë vitit të mëparshëm financiar. Shitjet vjetore në rajon u rritën me thuajse 20 për qind në 131.1 milionë EUR në 2016-2017, pak më shumë se një e pesta e shitjeve totale të EOS Group. Dhe thuhet se shifrat e pabotuara ende tregojnë që fitimet nga CEE para heqjes së taksave (EBT) u dyfishuan në 2017-2018.

Presioni nga Bashkimi Evropian ndihmoi në gjallërimin e tregut

“Në të njëjtën kohë, normat e interesit u ulën dhe më shumë fonde ndërkombëtare investimesh kërkonin të investonin në borxhet me probleme në Evropën Lindore me shpresën për të siguruar fitime të mira,” vazhdon të thotë ai. “Shto presion mbi bankat që mbajnë hua me probleme nga Banka Qendrore Evropiane dhe rregullatorë të tjerë, dhe në një moment shitësit vendosën të shisnin dhe blerësit më në fund ishin në gjendje të blinin.“ Tregu i huave me probleme nisi të gjallërohej në vitin 2015 dhe 2016 në CEE.

“Kur bankat e Evropës Lindore filluan të shisnin hua të siguruara me probleme, ne arritëm të reagonin mjaft shpejt për të kapur një pjesë të këtij tregu të ri,” thotë Ramcke. “Kishim 10 vjet përvojë në tregtimin e huave të siguruara me probleme në Gjermani dhe ndryshe nga shumë konkurrentë të tjerë të interesuar në tregun e huave të siguruara me probleme, EOS ishte tashmë e pranishme në 15 shtete të CEE prej shumë vitesh dhe e njihte strukturën ligjore mjaft mirë. Përveç kësaj, ne dinim si të menaxhonim debitorët falë biznesit tonë të pasiguruar, dhe e dinim se shumë prej bankave tani shesin hua të siguruara me probleme si klientë nga tregu i huave të pasiguruara me probleme.”

Pse borxhi i mbështetur në asete është më i vështirë për t’u menaxhuar

Për të gjitha mbivendosjet mes biznesit të huave të pasiguruara dhe të siguruara, ai dhe stafi i tij duhet të përshtateshin me dallime të mëdha. Me hua të siguruara me probleme, vlerësimet janë më të vështira ose të paktën më të shtrenjta, sepse po flisni për projekte individuale pasurish të paluajtshme, që duhet t’i analizosh,” thotë ai. “Zakonisht Huatë e pasiguruara me probleme janë paketa me mijëra kredi, shumë më të vogla në volum, ku mund të përdorësh analiza statistikore – kujdesi i duhur është më i lehtë.”

Pas marrëveshjeve të para të huave të siguruara me probleme në Kroaci dhe Rumani në 2016, EOS ngriti qendrën e Transaksioneve të NPL-ve në zyrat qendrore në Hamburg, një shërbim i centralizuar për të ndihmuar vlerën e operacioneve të shteteve CEE dhe pastaj menaxhoi NPL-të e kolateralizuara. Përveç kësaj, risitë në teknologjinë financiare si softueri i EOS i mbledhjes së borxheve Kollekto Plus dhe Qendra e saj e Analitikës i ndihmojnë punonjësit e saj të Evropës Lindore të menaxhojnë debitorët dhe planet e tyre të ripagimit, si për NPL-të e pasiguruara dhe ato të siguruara.

Disa shitës duken të dëshpëruar për të kaluar te huatë me probleme (NPL)

“Tregu i NPL-ve është tepër ciklik dhe çdo treg është në një fazë pak më të ndryshme në ciklin e mbikreditimit dhe bankat po sistemojnë librat e tyre të kredive,” thotë Ramcke. “Prandaj është mirë të jesh gjeografikisht kaq i diversifikuar.” Në periudhë afatshkurtër, ai shikon mundësi potenciale për blerje në ekonomitë si ajo e Hungarisë dhe Kroacisë, megjithëse ai shqetëson që konkurrenca mes investitorëve ndërkombëtarë për të siguruar NPL mbetet e fortë falë normave të ulëta.

“Çelësi në financë është të qëndrosh i disiplinuar, të dish se në ç’pikë një investim nuk ofron ato lloj fitimesh që ke nevojë,” thotë Ramcke. '"Është e rëndësishme të mos humbisni nervat tuaja kur nuk fitoni një ankand ose dy.” Ai thotë se presioni për të investuar ka parë që fondet të paguajnë çmime jashtëzakonisht të larta për borxhin me probleme. Dhe ai e shikon të punuarit për një kompani familjare si Otto Group si shumë të dobishme – objektivat e tij janë 'të qëndrueshme’ dhe jo të lidhura me tremujorët periodikë financiarë.

“Ajo çfarë më habiti më shumë rreth të bërit biznes në CEE është siguria ose siguria e tepër e disa fondeve ndërkombëtare kur caktonin çmimin e huave me probleme,” thotë ai. Disa u dukën të dëshpëruar për të siguruar NPL me çdo kosto ose të rrezikonin përfitimet, ndërsa normat e interesit qëndronin të ulëta. “Do ta shohim kush e kishte gabim dhe kush drejtë pas krizës së radhës të tregjeve financiare.”

Printo